Pre vojenské podniky hľadajú strategického partnera

10.07.2013 Bratislava

Bratislava 10. júla (TASR) – Ministerstvo obrany (MO) SR chce nájsť strategického partnera pre Vojenský opravárenský podnik (VOP) Trenčín a Letecké opravovne (LO) Trenčín. Dôvodom je zlá ekonomická situácia v obidvoch podnikoch, pričom potreby oboch spoločností predstavujú pre rezort obrany finančnú záťaž. Vyplýva to z návrhu, ktorý dnes odsúhlasila vláda.

"Odborná komisia MO SR posúdila stav obidvoch spoločností, vrátane súvisiacich potrieb MO SR a ministrovi obrany predložila variantné riešenia racionalizácie a optimalizácie ich činnosti, pričom ako najvhodnejšia možnosť postupu MO SR sa javí výber strategického partnera so súčasným zachovaním 100-percentnej majetkovej účasti štátu na ich podnikaní," píše sa v návrhu. Z hľadiska potrieb MO SR už nie je perspektíva zabezpečiť pre obe spoločnosti dostatočný počet zákaziek, ktoré by zachovali ich fungovanie bez vstupu strategického partnera.

Podľa rezortu obrany vstupom strategického partnera dôjde k zachovaniu podstatnej časti pracovných miest súčasných zamestnancov oboch spoločností. "V prípade nerealizácie dôjde k prepúšťaniu zamestnancov a možnému zániku spoločností VOP Trenčín a LO Trenčín," píše sa v predkladacej správe k materiálu. Rezort obrany zároveň konštatuje, že spoločnosti boli v minulosti dimenzované na podstatne väčšie ozbrojené sily, ako je aktuálny a predpokladaný stav. "MO SR a OS SR pritom vo svojich strategických dokumentoch predpokladajú v najbližších rokoch významnú modernizáciu výzbroje a techniky, čo bude ďalej znižovať požiadavky na služby a iné činnosti poskytované uvedeným spoločnostiam," píše sa v materiáli.

V súvislosti s VOP Trenčín sa má pri výbere strategického partnera postupovať podobne, ako tomu bolo vo VOP Nováky, kde bol proces výberu zrealizovaný v roku 2012. Víťaz by mal vzísť z verejného ponukového konania a zmluva o nájme by mala byť uzatvorená na 20 rokov. Víťaz by sa mal taktiež zaviazať k zachovaniu zamestnanosti v období minimálne piatich rokov od vzniku zmluvného vzťahu.

Spoločnosť VOP Trenčín vykonáva najmä komplexné opravy a údržbu pásovej techniky a kolesovej techniky. LO Trenčín sa zaoberajú údržbou, opravou a modernizáciou lietadiel, vrtuľníkov či pozemnej zabezpečovacej techniky.
 

Vyberte región